החוק קובע כי במידה וחלה הרעת תנאים בעבודה, זכאי העובד להתפטר בדין מפוטר, ז"א כאילו שפוטר. איך באמת אפשר לתת פרשנות נכונה למושג הרעת תנאים בעבודה? אם מדובר על הפחתה בשכרו של העובד, דרישה מהעובד לשנות את המיקום הגאוגרפי של מקום עבודה לדוגמה, מעבר לסניף אחר, שינוי תפקיד, קללות וניבולי פה של המעסיק והרשימה עוד ארוכה – כל אלה נחשבים הרעת תנאים בעבודה.
המעסיק יכול לחזור בו מהחלטתו
חשוב לציין כי חובת ההוכחה בגין הרעת תנאי עבודה, חלה על העובד והיא מותנית בקבלת פיצויי פיטורין, לכן בית דין לענייני עבודה מאפשר למעסיק הזדמנות לחזור בו מהחלטתו להרע את תנאי העבודה של העובד המתלונן. אם המעסיק לא מוכן לחזור בו ודעתו איתנה בנוגע לשינוי תנאי עבודתו של העובד, אז יהיה זכאי העובד להתפטר בדין מפוטר.
המצב הכללי לעתים גורם לבחירות מאתגרות עבור כולם
מאז הופעת וירוס הקורונה בארץ ועד עצם היום הזה, המצב הכלכלי גורם להתרחשות מצבים יוצאי דופן, בהם המעסיקים נאלצים לא פעם לנקוט באמצעים כמו הרעת תנאי עבודה או הפרת חוזה על מנת לשרוד. זה קורה כאשר המעסיק נאלץ לבחור בין הרעת תנאים והפחתת שכרם של עובדיו לבין פיטוריהם והפיכתם למובטלים. מדובר בסיטואציה לא פשוטה וכמובן לא רצויה, אך לעתים הכרחית. במקרה זה לא ניתן לפעול להרעת תנאים או הפרת חוזה ללא הסכמת העובד, גם אם זה נעשה באופן זמני.
דוגמאות להרעת תנאים
ישנם כמה מקרים שהתרחשותם תיחשב לפגיעה או הרעה בתנאי עבודה, למשל: הפחתה בשכר, עיכוב בתשלום משכורת, אי תשלום ימי חופשה הבראה או מחלה על פי חוק, פגיעה במעמד, יחס לא הולם של המעסיק, שינוי בשעות העבודה, שינוי בהטבות נלוות לשכר כגון הוצאות נסיעה ותחזוקת רכב, שינויים בהיקף המשרה, העברת עובד לסניף אחר ופעולות רבות נוספות שעשויות להתרחש שלא לטובתו של העובד.
הפרה של הסכם עבודה יכולה להוות אילוץ כואב
כיום, במרבית מקומות עבודה חוקיים, תנאי ההעסקה והשכר ברורים ומעוגנים בהסכם עבודה. כל תזוזה מההסכם יכולה להוות הפרה. אם בכל זאת מתרחש שינוי כל שהוא, המעסיק חייב לבקש את הסכמת העובד לכל חריגה מההסכם. לעתים, הנסיבות מחייבות שינוי, כמו למשל מצב שמחייב צמצום מיידי על מנת למנוע פיטורי עובדים.