תאונת דרכים מוגדרת על פי חוקי מדינת ישראל כמצב בו כלי רכב אחד ומעלה יצר נזק לבני אדם ו/או רכוש. בכל שנה בישראל מתרחשות אלפי תאונות דרכים בהן הקלות ביותר מובילות לשריטה בצבע הרכב אך ישנן קשות ביותר עם מספר הרוגים. כלל התאונות, ברמות הפגיעה השונות, תדרושנה טיפול ברכוש ונפש ולכן על רכבים בעלי מנועה יש להפעיל ביטוח. כאשר התאונה נעשית על פי תנאי הביטוח, חברת הביטוח צריכה לשלם לנפגעים וגם במקרים בהם המפוצה היה אחראי במידה זו או אחרת לגרימת התאונה. על מנת לקבל את הפיצוי מחברת הביטוח במקרה שח פגיעה בנפש, יש להגיש תביעת נזקי גוף בתאונת דרכים.
הגשת תביעת נזקי גוף בתאונת דרכים
עם הגשת תביעת נזקי גוף בתאונת דרכים תבחן חברת הביטוח את האירוע על מנת לברר את הסיבות לתאונה וחומרת הנזק. כאשר הממצאים שהתגלו תואמים את סוג הביטוח תעניק חברת הביטוח את הפיצוי לנפגעים. אומנם חברות הביטוח הם גוף למטרות רווח והן לא ממהרות לפצות כל אחד. במקרים רבים חברות הביטוח יחפשו פרטים אשר יפחיתו ככל הניתן את גודל הפיצוי והנפגעים נשארים חסרי אונים. לכן בכל הגשת תביעה מסוג זה חשוב מאוד ליצור קשר עם עורך דין מומחה בתחום תאונות הדרכים ותביעות ביטוח על מנת לגבש תוכנית פעולה משפטית אידאלית וכדי לקבל ליווי אישי ומקצועי לאורך ההליך המשפטי.
כל מה שצריך לדעת על הסדר הפלת"ד בתביעות נזקי גוף מתאונת דרכים
הסדר הפלת"ד (פיצויים לנפגעי תאונות דרכים) נחקק בישראל במסגרת חוק הפלת"ד, במטרה להבטיח פיצוי מהיר וודאי לכל אדם שנפגע בתאונת דרכים – ללא קשר לשאלה מי אשם בתאונה. המשמעות היא שכל נפגע זכאי לקבל פיצויים על נזקי הגוף שנגרמו לו, גם אם היה אשם באופן חלקי או מלא באירוע.
על פי ההסדר, מי שנפגע בתאונת דרכים פונה לחברת הביטוח שביטחה את הרכב שבו נסע או נהג בעת התאונה. הנפגע זכאי לקבל פיצוי בגין נזקיו הגופניים, הכולל בין היתר הוצאות רפואיות, אובדן ימי עבודה, פיצוי בגין כאב וסבל והוצאות עתידיות הקשורות בשיקום וטיפול רפואי.
ההליך מבוסס על עקרונות של מהירות והפשטה: אין צורך להוכיח רשלנות או אחריות לתאונה, אלא רק להוכיח שאכן מדובר בתאונת דרכים ושהנזק שנגרם קשור אליה. עם זאת, על מנת להבטיח קבלת פיצוי מקסימלי ולהתמודד עם טענות אפשריות של חברות הביטוח (כגון טענה שהתאונה אינה נחשבת תאונת דרכים כהגדרתה בחוק), חשוב להיעזר בעורך דין המתמחה בנזקי גוף ובתביעות פלת"ד.
בנוסף, ישנם מקרים שבהם עלולים להיווצר סיבוכים – לדוגמה: כאשר מדובר בתאונה תוך כדי עבודה (מה שמערב גם את הביטוח הלאומי), תאונה שנגרמה כתוצאה מאירוע פלילי, או תאונה בה אין ביטוח תקף לרכב. בכל אחד מהמקרים הללו יש חשיבות קריטית לייעוץ משפטי מקצועי.
לסיכום, הסדר הפלת"ד נועד להקל על נפגעי תאונות דרכים ולהבטיח להם רשת ביטחון, אך תביעת הפיצויים עדיין דורשת ליווי מקצועי נכון, ידע מעמיק והבנה של הזכויות המלאות שמגיעות לנפגע.
את מי אפשר לתבוע במסגרת פגיעה בתאונת דרכים?
נהג הרכב
נהג שנפגע במהלך נהיגה ברכב בעת תאונת דרכים זכאי לפיצוי מחברת הביטוח שביטחה את רכבו בפוליסת ביטוח חובה. הזכאות עומדת לנהג גם אם לא הוא האשם בתאונה, אלא נפגע בשל רשלנותו של גורם אחר. יש לציין כי הנהג אינו יכול לבחור לתבוע צד שלישי אלא עליו להסתפק בפיצוי המגיע לו בהתאם להסדר הפלת"ד.
נוסע ברכב
נוסע שנפגע בתאונת דרכים זכאי לפיצוי מחברת הביטוח של הרכב בו נסע, גם אם הנהג שבו נסע לא היה אשם בגרימת התאונה. הזכות לפיצוי קיימת אוטומטית, מתוך מטרה להבטיח לנפגע את מימוש זכויותיו במהירות וללא צורך בהוכחת אחריות.
הולך רגל שנפגע
הולך רגל שנפגע בתאונת דרכים רשאי להגיש תביעה לפיצויים כנגד כל אחד מהנהגים המעורבים בתאונה – גם אם לא הנהג שפגע בו ישירות, אלא נהג שגרם לתאונה בשרשרת (למשל, סטה ממסלולו ופגע ברכב אחר שפגע בהולך הרגל). אף על פי שמדובר בהסדר משפטי שמיועד לפשט את ההליך, בפועל נדרשת ליווי משפטי מקצועי, מאחר שחברות הביטוח נוטות להילחם על צמצום חבותן ולנסות להקטין את היקף הפיצויים שישולמו לנפגעים.
אילו סוגים של נזקים מכוסים תחת ההסדר?
הסדר הפלת"ד מתמקד בפיצוי על נזקי גוף בלבד, ואינו חל על נזקי רכוש שנגרמו לרכב או לרכוש אישי אחר. יחד עם זאת, החוק מכיר גם בנזקים לרכוש חיוני שנחשב כהמשך ישיר לגוף האדם, כגון משקפיים, כיסאות גלגלים, מכשירי שמיעה ופרוטזות רפואיות שונות – אובדן או פגיעה באלו יזכו את הנפגע בפיצוי. במסגרת הפיצויים לפי חוק הפלת"ד, כל נפגע זכאי לקבל תשלום עבור מגוון סוגי נזקים: פיצוי בגין כאב וסבל שנגרמו בעקבות התאונה, החזר הוצאות רפואיות וטיפוליות, פיצוי על אובדן ימי עבודה ואובדן כושר השתכרות עתידי. במקרה של פטירת הנפגע בתאונה, החוק קובע גם פיצויים עבור בני משפחתו התלויים בו כלכלית, כגון בן/בת זוג וילדים. חשוב להבין שגם פגיעות שנראות קלות – כמו "צליפת שוט" בצוואר (Whiplash), גב תפוס באופן כרוני או שברים קלים – מוכרות לפי ההסדר ויכולות להקנות פיצויים משמעותיים. הפיצוי מחושב באופן אישי לכל נפגע, בהתאם לגילו, רמת שכרו, חומרת פגיעתו והשפעתה על חייו. לכן, חשוב לפנות בהקדם לייעוץ משפטי מקצועי שיבחן לעומק את היקף הנזק ויבטיח קבלת פיצוי מלא ומוצדק.
מה ניתן לעשות עם התאונה שעברתי לא עומדת בתנאי החוק?
האופציה הטובה ביותר במקרה שדיני הפלת״ד אינם מסייעים במקרה של תאונה היא לפנות אל דיני הנזיקין הכללים שכוללים בתוכם פיצוי על סמך פגיעות שנובעות מרשלנותו של הנהג הפוגע.